Alle klanten een Bee Mile cadeau geven: dat deed het Arnhemse modebedrijf DutchSpirit als kerstgeschenk 2015. Daarmee investeert het bedrijf bewust in vierkante meters waar bijen, hommels en vlinders meer voedsel krijgen. Een onlogisch cadeau? Niet volgens directeur Erik Toenhake, die met zijn bedrijf als missie heeft om de mode-industrie duurzamer te maken.

“Bij het zoeken naar een relatiegeschenk wilden we iets bijzonders, dat bij ons past en aansluit bij het principe dat we onze boodschappen doen bij andere duurzame organisaties. Deze concrete mogelijkheid van Bee Foundation om iets te doen aan de benarde situatie van de bij door meters bijenweide te adopteren, vonden we heel passend. En de klanten reageerden enthousiast. Die begrijpen zo’n gebaar meteen.”

Voor DutchSpirit is het interessant dat de Bee Miles worden aangelegd in de vlindertuin tussen Sonsbeek en Zypendaal en bij het Arnhems Labyrint. Zo is het cadeautje voor de bijen ook een bijdrage aan de directe eigen omgeving.

Nog even: wat is er precies met de bijen aan de hand? Door diverse oorzaken is 90 procent van Nederland niet meer geschikt voor bijen, hommels en vlinders om te kunnen leven. En dat terwijl deze bestuivende insecten voor 75 procent verantwoordelijk zijn voor het voedsel van de mens. Bijen hebben chronisch honger en de helft van de 360 soorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd. Door steeds meer initiatieven en groeiende samenwerkingen wordt op verschillende plaatsen hard gewerkt om dit proces te keren en de bijen weer genoeg bloeiende natuur te geven. Bee Foundation brengt hiervoor Bee Miles op de markt. Hiermee kunnen bedrijven direct bijdragen en meters voedsel voor bijen, hommels en vlinders adopteren. Op dit moment legt Bee Foundation vier bijenweides aan op verschillende plekken in Nederland.

In Nederland hebben we 360 soorten bijen, slechts één van hen maakt honing. Van de andere soorten kent iedereen de hommels. Sommige wilde bijen halen voedsel bij veel verschillende bloemen, andere zijn van één soort afhankelijk. Met de verkochte Bee Miles koopt Bee Foundation plantmateriaal met een hoge voedingswaarde en wordt gezorgd voor professioneel beheer, zodat een gezonde leefomgeving ontstaat.

Zondag 22 mei werden de eerste Arnhemse Bee Miles ingezaaid naast het Arnhems Labyrint.

Jeroen Glissenaar, als projectleider van de gemeente een drijvende kracht achter alle inspanningen waarmee Arnhem de groenste stad van Europa werd: “Het is vanzelfsprekend dat wij als groene stad ook een goede biotoop willen bieden voor bijen, hommels en vlinders. Samen met Bee Foundation, ondernemers en bewoners zullen we in de komende jaren nog vele Bee Miles aanleggen, zodat de bijen het hele jaar door voldoende te eten hebben.”