Bijenoase ’t Sluisje, Zeist
Vorig jaar september 2018 zamelde de Stichtse Vrije School geld in voor het eerste Waldorf-100 bijenbos in Nederland. Nu doen 4 scholen met samen 1500 leerlingen mee met de aanleg van bijenoase ’t Sluisje! In november 2019 plantte de Stichtse Vrije School 6 bomen, 500 struiken en 3000 bollen, zij maakten de omheining en groeven broedholen voor ijsvogels. De montessorischool Griffensteyn plantte 6000 bollen, basischool de Sluis vruchtbomen en -struiken en de kinderen van Moskee Zeist zaaiden bloemrijke weides.
Op 20 Mei 2020 planten we de oeverplanten tijdens het openingsfeest!
De aanleg van dit “bijenbos” is tegelijkertijd de kick-off voor het aanleggen van klimaatbossen met grote diversiteit aan inheemse bomen en struiken. Zij zorgen voor een levende aarde, houden water vast, slaan CO2 op, zuiveren de lucht en geven dieren voedsel en een woning. In klimaatbossen groeit de hoop op een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen! Lees hier meer.
De bloemrijke weides hebben we ingezaaid met een mengsel voor bosranden en een bloemrijk mengsel voor zon van De Bolderik. Op het stuk waar het grote braambos stond hebben we timotheegras ingezaaid, zodat dit de komende tijd beter beheerbaar is. Langs de Hakswetering hebben we een oevermengsel gezaaid op de verlaagde oever. We hebben gezaaid met 1,4 gram/m2.
De bollen die we geplant hebben zijn stinzen bollen van Lubbe Lisse waaronder: boerenkrokus, sneeuwklokje, bosanemoon, daslook, sneeuwroem, bonshyacint, winteraconiet en vingerhelmbloem.
De bomen: Noorse esdoorn, winterlinde, zoete kers, lijsterbes, wilde mispel en wilde appel komen van kwekerij De Batterijen.
De 500 inheemse struiken zijn geleverd door Stichting Heg en Landschap en komen van kwekerij Van Hasselt.
Samen maken we meer meters met:
Bijenoase ’t Sluisje ligt in de ecologische structuur van Zeist. De bijenoase zal een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Niet alleen voor insecten, maar ook voedsel voor vogels door de zaden en de bessen in de struiken. Voor de ijsvogel graven we nestgangen. Ook kent deze plek een cultuurhistorisch verleden, aangezien hier vroeger een sluiswachterswoning heeft gestaan, die behoorde tot Buurtschap ’t Klompje.
Het volgende artikel over dit project verscheen 17 mei ’19 in het AD: Vrije school plant groot bijenbos in Zeist
en op 30 november ’19 in de Trouw: Iets goeds doen voor de bijen
Januari 2020; de eerste bloembollen laten hun kopje al zien!

Blijf op de hoogte!
Nieuws & Blog
Contactgegevens
Stichting Bee Foundation
Groenekanseweg 90 A
3737 AH Groenekan
Contact
Mail: info@bee-foundation.nl
Gegevens
IBAN NL 57 RABO 0307 3406 19
RSIN 8557 16514
KvK 64552829
